ΓΗΠΕΔΟ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

Ζήτημα αξιοπρέπειας για την ΑΕΚ η υπόθεση Κατσουράνη

Το άρθρο του Ανδρέα Δημάτου στη σημερινή goal news :


"Σχεδόν πάντα λέω την αλήθεια. Είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να επιστρέψω στην Ελλάδα, αν και δεν είναι προτεραιότητά μου, και σύμφωνα με τη φετινή μου απόδοση σίγουρα θα μείνω στο εξωτερικό. Αν επιστρέψω τον πρώτο λόγο θα έχει η ΑΕΚ. Ισχύει η ρήτρα των πέντε εκατομμυρίων που είχε βάλει ο Νικολαΐδης αν επιστρέψω στην Ελλάδα και πάω σε άλλη ομάδα εκτός της ΑΕΚ".

Τα παραπάνω δήλωνε στον Sentra 103,3 ο Κώστας Κατσουράνης στις 31 Μαρτίου 2009. Και φυσικά το ζητούμενο για την ΑΕΚ και τους οπαδούς της δεν είναι πόσα από τα παραπάνω πίστευε, όταν τα δήλωνε, ένας ποδοσφαιριστής που σε τελική ανάλυση είναι επαγγελματίας και με αυτό το κριτήριο παίρνει τις αποφάσεις του για την καριέρα του, έστω κι αν το καλοκαίρι του 2004 (όταν αναγκαστικά αποχωρούσαν ο ένας μετά τον άλλον όλα τα σημαντικά ονόματα που ανήκαν στο ρόστερ της ομάδας) είχε πάρει από τον Ντέμη Νικολαΐδη τον άτυπο ρόλο του ηγέτη στη νέα εποχή της ΑΕΚ.

Δύο χρόνια αργότερα βεβαίως διευκολύνθηκε από τον τότε πρόεδρο της ΑΕΚ και πολύ καλό του φίλο στη μετακίνησή του στην Μπενφίκα (όπου βρήκε τον επίσης πολύ καλό φίλο και των δύο, Φερνάντο Σάντος) με ένα ποσό ιδιαίτερα χαμηλό (λίγο πάνω από τα 2 εκατ. ευρώ) για την αξία ενός ποδοσφαιριστή που δικαίως θεωρείται και αυτή τη στιγμή ως -ίσως- ο πιο ολοκληρωμένος Ελληνας ποδοσφαιριστής και που τότε ήταν στην καλύτερη ποδοσφαιρική του ηλικία. Δέχτηκε όμως να βάλει τη ρήτρα των 5 εκατ. ευρώ (όπως τότε ενημερωθήκαμε ότι υπάρχει) στην περίπτωση που επέστρεφε και πάλι στο ελληνικό πρωτάθλημα για άλλη μεγάλη ελληνική ομάδα, οπότε σε αυτή την περίπτωση η ΑΕΚ θα ολοκλήρωνε ένα πολύ πιο συμφέρον ντιλ σε σχέση με την παραχώρησή του στους Λουζιτανούς.

Και φτάνουμε στο καλοκαίρι του 2009, οπότε ο Κατσουράνης αποφασίζει ότι πρέπει να επιστρέψει στην Ελλάδα, δεν διερευνά κατά πόσο αυτό μπορεί να γίνει στην ΑΕΚ, που τρεις μήνες νωρίτερα δήλωνε ότι θα ήταν η προτεραιότητά του και ο Παναθηναϊκός κάνει το τεράστιο επικοινωνιακό λάθος να διαφημίζει ή να επιβεβαιώνει μέσω του Τύπου το πώς μπορεί να γίνει το μεγάλο κόλπο και να αποφύγει την εκ της ρήτρας υποχρέωσή του να καταβάλλει στην Ενωση το ποσό των 5 εκατ. ευρώ.

Γράφτηκαν τα πάντα στον Τύπο φόρα παρτίδα και αυτό έχει σημασία. Τι για λεφτά κάτω από το τραπέζι, τι για διαφορά Μπενφίκα-ΠΑΟ για το ποσό αποδέσμευσης του Κατσουράνη, τι τελικά ότι ο Κατσουράνης θα εξαγοράσει την ελευθέρας του από την πορτογαλική ομάδα, τα πάντα.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ η ΑΕΚ επέδειξε αντανακλαστικά, κοινοποίησε στη FIFA, στην Μπενφίκα και στον Παναθηναϊκό ότι παρακολουθεί την υπόθεση ως έχουσα έννομο συμφέρον (και διεκδίκηση του εξαιρετικά σημαντικού ποσού των πέντε εκατ. ευρώ) και κάπου εκεί τα πράγματα σκάλωσαν όταν η Μπενφίκα θέλησε να εξασφαλιστεί ότι θα αναλάβει ο Παναθηναϊκός την όποια οικονομική υποχρέωση προκύψει από ενδεχόμενη προσφυγή της ΑΕΚ στην αρμόδια οικονομική επιτροπή της FIFA. Βεβαιότατα η Μπενφίκα θα είχε και άλλο σοβαρό πρόβλημα στην Πορτογαλία που δεν είναι μπανανία σε αυτά τα θέματα. Θα έπρεπε, αν η διαδικασία γινόταν κάτω από το τραπέζι, να εμφανίσει και να δικαιολογήσει τα "μαύρα" χρήματα από τον Παναθηναϊκό. Οι οικονομικοί έλεγχοι σε τέτοιες μεταγραφικές υποθέσεις είναι πολύ συχνοί σε χώρες εκτός Ελλάδας...

Eκεί που θεωρητικά η ΑΕΚ θα μπορούσε να εμφανιστεί με ένα σοβαρό νομικό επιτελείο. Να καταθέσει όλα τα δημοσιεύματα του ελληνικού και πορτογαλικού Τύπου, σύμφωνα με τα οποία η ελευθέρας του Κατσουράνη είναι εικονική, να αναρωτηθεί πώς είναι δυνατόν η Μπενφίκα να αφήνει ελεύθερο τον MVP της, να επικαλεστεί προτάσεις που της είχαν κατατεθεί για την παραχώρηση του παίκτη με σημαντικότερο τίμημα από το υποθετικό "ζερό" του ΠΑΟ. Στο λογικό επιχείρημα της άλλης πλευράς ότι "είχαμε συμφωνήσει με τον παίκτη να μείνει ελεύθερος γιατί για οικογενειακούς λόγους έπρεπε να επιστρέψει στην Ελλάδα" η ΑΕΚ μπορούσε να απαντήσει επικαλούμενη τη δική της πρόταση, που σύμφωνα με τα ρεπορτάζ (η ΠΑΕ ΑΕΚ δεν έχει επιβεβαιώσει ή διαψεύσει το παραμικρό) έχει κάνει στην Μπενφίκα για να κατοχυρωθεί.

Σε αυτή την περίπτωση και ενώπιον της FIFA ο Κατσουράνης θα έπρεπε να πει βεβαίως ότι μέτρησε η δική του επιθυμία να πάει στον Παναθηναϊκό και να πήγαιναν περίπατο τα περί... "προτεραιότητας στην ΑΕΚ". Πλέον ο ποδοσφαιριστής δεν έχει ούτε αυτή την υποχρέωση με τη συναίνεση της ΑΕΚ, που τον προστατεύει απόλυτα, όπως πριν από μερικές μέρες προστάτευσε και τους Νικολαΐδη - Ζήκο, με τον πρόεδρό της Νίκο Θανόπουλο να δηλώνει δημόσια για το θέμα ότι δεν τίθεται σε αμφιβολία η ηθική των δύο.

Αν τελικά ο Κατσουράνης ανακοινωθεί σήμερα από τον Παναθηναϊκό, είναι πολλά τα ερωτήματα που τίθενται στη διοίκηση της ΑΕΚ και τα οποία ο κ. Θανόπουλος καλείται άμεσα να απαντήσει στον κόσμο της ομάδας:

- Υπήρξε συναλλαγή με τον Παναθηναϊκό προκειμένου η ΑΕΚ να μην κινηθεί δικαστικά για να διεδικήσει τα 5 εκατ. ευρώ και -αν ναι- τι περιλαμβάνει η φημολογούμενη συμφωνία;

- Υπάρχει αυτή η περίφημη ρήτρα των 5 εκατ. ευρώ σε περίπτωση που ο Κατσουράνης επέστρεφε (όπως επιστρέφει) σε άλλη ελληνική ομάδα και -αν ναι- πού υπάρχει και τι ακριβώς αναφέρει;

- Αν η συγκεκριμένη ρήτρα που έβαλε ο Ντέμης Νικολαΐδης στη συμφωνία με την Μπενφίκα όντως υπάρχει και είναι ισχυρή (οπότε η ΑΕΚ θα είχε το νομικό υπόβαθρο για να κυνηγήσει ενώπιον της FIFA την υπόθεση), τότε πώς δικαιολογείται ο φημολογούμενος συμβιβασμός στο ένα εκατ. ευρώ, δηλαδή μόλις στο 20% του επίδικου ποσού;

Τα πράγματα είναι απλά. Αν η ΑΕΚ μπορούσε να διεκδικήσει 5 εκατ. ευρώ και συμβιβάστηκε με ένα ή και με λιγότερα χρήματα στη λογική του "έτσι όπως είμαστε, κάλλιο ένα και στο χέρι παρά πέντε και καρτέρι" συναινώντας ταυτόχρονα στην πολύ σημαντική ισχυροποίηση βασικού ανταγωνιστή της, τότε οι μέτοχοι και ο πρόεδρός της την αντιμετωπίζουν ως ψιλικατζίδικο.

Αν όμως η ρήτρα ήταν της πλάκας, η ΑΕΚ δεν θα έπαιρνε δραχμή και βρέθηκε και με ένα εκατομμύριο, τότε είναι επιτυχία του προέδρου της. Που πρέπει όμως να δικαιολογήσει, γιατί σωστά -σε αυτή την περίπτωση- συμβιβάστηκε με τον... γαλαντόμο Παναθηναϊκό είτε δίνοντας στη δημοσιότητα την περίφημη ρήτρα (ώστε όλοι να διαπιστώσουν ότι η ΑΕΚ δεν είχε το παραμικρό νομικό έρεισμα) είτε δημόσια παραδεχόμενος ότι όλα αυτά που η επίσημη ΑΕΚ και ο τότε πρόεδρός της Ντέμης Νικολαΐδης είχαν πει στον κόσμο περί πέντε εκατομμυρίων ευρώ, αν ο Κατσουράνης επέστρεφε σε άλλη ελληνική ομάδα, πολύ απλά ήταν παραμύθια.

Και ότι η ρήτρα υπήρχε και ότι σωστά η ΑΕΚ συμβιβάστηκε με τον Παναθηναϊκό στο 20% του ποσού, που μπορούσε να διεκδικήσει, δεν στέκουν. Εκτός κι αν η ΑΕΚ παραδέχεται επίσημα ότι η λογική της πλέον είναι "δώστε ό,τι προαιρείστε" γιατί δεν υπάρχει μία... Με αυτή τη λογική υπάρχουν και άλλα περιουσιακά στοιχεία για να εκποιήσει υπέρ των βασικών ανταγωνιστών της."


http://www.goalday.gr/article.asp?catid=10562&subid=2&tag=8103&pubid=3133489


1 σχόλιο:

beat_eat_chew είπε...

Kalispera kai sigxaritiria gia to blog sas. Onomazomai Katerina Bititsiou kai endiaferomai na filoksenitho sto blog sas, an fisika to thelete ki eseis. Tha perimeno thn apantisi sas sto mail katerina.omr@googlemail.com
Euxaristo polu