ΓΗΠΕΔΟ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2008

Μια πλατεία γεμάτη ιστορία!





Η ιστορία της ΑΕΚ έρχεται από μακριά! Θυμίζει όχι μόνο αθλητικά δρώμενα. Θυμίζει χαμένες πατρίδες, ζωντανεύει μνήμες, ενώνει πολιτισμούς, κρατάει ακόμη αναμμένη την φλόγα της προσφυγιάς. Μια φλόγα που πρώτος άναψε πριν από 84 χρόνια ο Κωνσταντίνος Σπανούδης! Το gazzetta.gr και ο Κώστας Κετσετζόγλου σας ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ σήμερα την τιμή που έκανε ο δήμος Αθηναίων, δίνοντας από την περασμένη Παρασκευή το όνομα του ιδρυτή της Ένωσης σε μια από τις πιο πολυσύχναστες πλατείες της Αθήνας, αυτή που βρίσκεται στον σταθμό του ηλεκτρικού στα Κάτω Πατήσια!


To ότι η ΑΕΚ δεν είναι απλά μια ομάδα αλλά κάτι πολύ περισσότερο δεν χρειάζονται πολλά πράγματα για να το αποδείξεις και να το αποδεχτείς. Το έμβλημα της, τα χρώματα της, το όνομα της. Οι θύμισες που φέρνει στο νου η απλή αναφορά του ονόματος της δεν είναι μόνο ποδοσφαιρικές. Δεν είναι μόνο αθλητικές.



Η ΑΕΚ ακουμπάει στην ιστορία όπως έγραφε πολύ σωστά εκείνος ο τοίχος έξω από τον Ναό. Εκεί στη Νέα Φιλαδέλφεια που οι πρόσφυγες χάρισαν και διαμόρφωσαν μόνοι τους με τα ελάχιστα μέσα της εποχής 27 στρέμματα, που θα γινόταν σπίτια, για να στεγαστεί το καμάρι της προσφυγιάς. Η Μεγάλη ομάδα της Πόλης που πάντα θα θυμίζει πως ΠΑΝΤΑ δικιά μας θα ναι.



Η ιστορία της ΑΕΚ είναι ατέλειωτη. Εδώ και 84 χρόνια με τα φτερά της ανοιγμένα πετά. Και θα συνεχίσει. Όταν εμείς δεν θα υπάρχουμε αλλά θα υπάρχουν άλλοι εκατομμύρια Ενωσίτες. Ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των αγωνιστικών της τμημάτων δίνει στους οπαδούς της πάρα πολλούς να αισθάνονται κάθε μέρα περήφανοι.



Έναν πολύ σημαντικό σας αποκαλύπτουμε σήμερα. Από την Παρασκευή που μας πέρασε και για πάντα μια καινούργια πλατεία σε ένα από τα πλέον πολυσύχναστα σημεία της Αθήνας φέρει το όνομα του ΙΔΡΥΤΗ και πρώτου προέδρου της ΑΕΚ Κωνσταντίνου Σπανούδη. Η απόφαση του Δήμου Αθηναίων πάρθηκε πέρυσι τον Ιούλιο και οι πινακίδες τοποθετήθηκαν την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου.


Τις βλέπετε στις φωτογραφίες που σας παρουσιάζει αποκλειστικά το Gazzetta.gr. Οσον αφορά την τοποθεσία η Πλατεία Κωνσταντίνου Σπανούδη βρίσκεται μπροστά από τον σταθμό του ηλεκτρικού στα Κάτω Πατήσια σε ένα σημείο από όπου χιλιάδες άνθρωποι περνούν καθημερινά και πάρα πολλοί περνούν ελεύθερες ώρες. Με το επιτόπιο φωτορεπορτάζ που κάναμε είμαστε στην ευχάριστη να σας παρουσιάσουμε πρώτοι όλες τις λεπτομέρειες μέσα από τις φωτογραφίες της πλατείας.



Η εξέλιξη αυτή που σίγουρα αποτελεί μεγάλη τιμή για την οικογένεια της ΑΕΚ δεν έγινε τυχαία. Οφείλεται σε προσπάθειες πέντε ετών(!) μια γυναίκας για την οποία η ΑΕΚ δεν είναι ένα απλό κομμάτι της ζωής της. Είναι η ίδια της η ζωή.



Η κυρία Βασιλική Καραγιάννη κόρη ενός εκ των ιδρυτών της ΑΕΚ, του Παντελή Καραγιάννη που έφυγε τελευταίος από όλους αυτούς τους σπουδαίους άντρες που ίδρυσαν την Αθλητική Ενωση Κωνσταντινουπόλεως, έχει ξεκινήσει αθόρυβα και με μεγάλο προσωπικό κόπο από το 2003 μια προσπάθεια για την διατήρηση της μνήμης του σπουδαίου αυτού άντρα, του Κωνσταντίνου Σπανούδη. Αφορμή ήταν ένα άσχημο γεγονός.



Η τραγική κατάσταση στην οποία βρέθηκε ο τάφος του στο Β νεκροταφείο Αθηνών. Με αδιάκοπες ενέργειες της έχοντας κατά καιρούς την βοήθεια του συλλόγου Κωνσταντινοπουλιτών, της ΠΑΕ αλλά και της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ ξεκίνησε τον δικό της αγώνα.



Το πρώτο σκέλος επετεύχθη αφού ο Δήμος Αθηναίων έκανε δεκτό το αίτημα της και πλέον η πλατεία Κωνσταντίνου Σπανούδη είναι γεγονός έστω κι αν χρειάστηκε να περάσουν τόσα χρόνια. Δεν σταματά όμως σε αυτό.



Οι επόμενοι στόχοι είναι η ανακατασκευή του τάφου και η κατασκευή μιας προτομής του μεγάλου αυτού άνδρα στην πλατεία που φέρει το όνομα του. Τα δύο αυτά είναι δυσκολότερα γιατί το θέμα είναι οικονομικό. Χρειάζονται χρήματα τα οποία φυσικά δεν είναι σε θέση η ίδια να διαθέσει.



Τώρα όμως που το πρώτο σπουδαίο βήμα έγινε ίσως η ΠΑΕ ΑΕΚ ή κάποιος Ενωσίτης με οικονομική άνεση που απλά γνωρίζει τι σημαίνει Κωνσταντίνος Σπανούδης για τον σύλλογο μπορεί να τα κάνει πράξη και βέβαια πολύ γρηγορότερα από την ονομασία της πλατείας αφού δεν θα υπάρχει γραφειοκρατία. Η αρχή πάντως έγινε.


Και για όσους δεν γνωρίζουν τον Κωνσταντίνο Σπανούδη ένα σύντομο βιογραφικό:


Ο πρώτος πρόεδρος


Ο Κωνσταντίνος Σπανούδης δεν ήταν απλώς ο εκ των ιδρυτών και πρώτος πρόεδρος της ΑΕΚ, αν και μόνο αυτό θα αρκούσε για να τον κρατήσει ζωντανό στην αιωνιότητα. Ηταν μια σπουδαία προσωπικότητα της Ελλάδας.

Υπήρξε στην Κωνσταντινούπολη απόφοιτος της Μεγάλης του Γένους Σχολής, πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών στη Σορβόνη ενώ ασχολήθηκε και με τη βυζαντινή τέχνη στη Ραβένα. Στην Κωνσταντινούπολη εξέδωσε την εφημερίδα Πρόοδος ενώ συμμετείχε και στις δραστηριότητες της Ελληνικής Πολιτικής Οργανώσεως Κωνσταντινουπόλεως.

Στη συνέχεια ο Σπανούδης συνδέθηκε με τον Ελευθέριο Βενιζέλο συμμετέχοντας στο κίνημα της Εθνικής Αμύνης και μετά το 1922, όταν έφυγε κυνηγημένος σαν ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς των Τούρκων, εκτός από τη συμμετοχή του στα διοικητικά της Ενωσης, δραστηριοποιήθηκε και πάλι στον χώρο του Τύπου εκδίδοντας την ημερήσια εφημερίδα Εθνικός Αγών.

Στην Α.Ε.Κ. κατείχε τη θέση του προέδρου έως το 1932, οπότε εκλέχθηκε βουλευτής των Φιλελευθέρων και αποσύρθηκε τυπικά από τη διοίκηση. Αφησε την τελευταία του πνοή στις 24 Απριλίου 1941, λίγες ώρες πριν οι Γερμανοί μπουν στην Αθήνα.

Ακούστηκε να λέει «δεν θα το αντέξω αυτό». Και δεν το άντεξε. Ηταν γεννημένος το 1871 στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης. Ηταν παντρεμένος με την μουσικολόγο Σοφία Σπανούδη και η κόρη τους Αθηνά Σπανούδη υπήρξε άξια απόγονος τους αφού με την εκπομπή της «Μουσικά θέματα», που έβγαινε στον αέρα του κρατικού ραδιοφώνου επί 35 (!) χρόνια, ήταν ίσως η πρώτη που έβαλε τους Ελληνες στον μαγικό κόσμο της κλασικής μουσικής.

Θα είναι αθάνατος για πάντα. Εκανε σε εκατομμύρια ανθρώπους το καλύτερο δώρο της ζωής τους. Την ΑΕΚ!

Κώστας Κετσετζόγλου

Πηγή : gazetta.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Kαλες οι πλατειες,η ΑΕΚ ομως με τα πρωταθληματα εφτασε να ονομαζεται μια πλατεια με το ονομα ενος προεδρου της.Και πλεον τα πρωταθληματα τεινουμε να τα ξεχασουμε.Ξυπνηστε ρε πια...